
Ingredienser:
- 4 ägg
- 4 dl socker
- 200 g smält smör
- 6 dl rivna morötter
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 200 g Philadelphiaost
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
Dekoration:
- 30 morotsstrimlor
- 30 citronmelissblad
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och sen mjölet som du först blandat med övriga torra ingredienser. Rör sist i de rivna morötterna.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn efter med sticka om kakan är färdig!
Låt kakan svalna!
Blanda ihop alla ingredienser till glasyren med elvispen. Bred glasyren på den väl avsvalnade kakan.
Gör ett fint vågmönster i glasyren med en gaffel (det glömde jag bort den här gången!)
Skär upp kakan i 6 x 5 rutor och dekorera varje bit med en ”ros” av morot och ett citronmelissblad.
Morotsrosor:
Skala långa strimlor från en morot med hjälp av potatisskalaren. Lägg ner strimlorna i kokande vatten i högst 1 minut.
Låt morotsstrimlorna rinna av på ett hushållspapper innan du rullar ihop varje strimla till en liten rulle/ros. Tryck gärna upp rullen lite i mitten så blir den mer roslik.
Så här långt kan du göra färdigt kakan redan dagen innan den ska serveras. Citronmelissbladen lägger du på innan serveringen!